Henkilöpalvelut

Henkilöpalvelut ovat pääasiassa yksityisille asiakkaille ja kotitalouksille suunnattuja palveluita, joilla voidaan lisätä ihmisten hyvinvointia esimerkiksi kohentamalla ulkonäköä tai parantamalla kuntoa tai auttamalla arkisissa askareissa kuten esimerkiksi siivouksessa.

Kauneudenhoitoalan palveluja ovat parturi-kampaamopalvelut, kosmetologinen hoitotyö ja maskeeraus. Liikuntapalveluja tarjoavat yritykset ja urheiluseurat järjestävät ohjattua liikuntaa ja opastusta kymmenissä eri liikuntalajeissa. Kotityöpalveluja ovat esimerkiksi kotisiivous, vaatehuolto, ruoanvalmistus, henkilökohtainen avustaminen ja asiointipalvelut. Pesulat tarjoavat tekstiilien puhdistusta ja jälkikäsittelyä.

Työ henkilöpalveluissa edellyttää oman alan vankan ammattiosaamisen lisäksi asiakaspalvelutaitoja, vuorovaikutustaitoja ja luotettavuutta. Alalla toimitaan usein yrittäjinä tai ammatinharjoittajina, mikä edellyttää myös liiketoiminnan osaamista ja laatutietoisuutta.

Henkilöpalveluiden työllisyyttä pitää yllä palveluiden jatkuva kysyntä, ihmisten halu panostaa ulkoiseen olemukseensa ja hoitaa itseään sekä edustavuuden merkityksen korostuminen myös työelämässä. Myös kotisiivouksen ja tekstiilien puhdistamisen tarve on jatkuvaa suhdanteista riippumatta.


H | K | M | P | THieroja

Hieronnassa ei aina ole kyse rentoutuksesta. Hieronta on yksi osa lihashuoltoa. Sen avulla lihakset viritetään toimintakuntoon tai palautetaan lepotilaan.


Kampaaja

Tässä työssä tekee päivittäin ihmisiä onnellisiksi, vaikka työ on fyysisesti yllättävän rankkaa, lähes jatkuvaa seisomatyötä. Koulusta valmistuttaessa ei käytännössä osaa ammattia vielä ollenkaan. Osana ammattitaitoa on mm. oppia tunnistamaan hiusten laatuerot ja ennakoimaan miten kyseinen hiustyyppi käyttäytyy esim. permanenttikäsittelyissä ja värjäämisessä.

Kosmetologi

Kosmetologi voi oman mielenkiinnon mukaan mennä töihin kauneushoitolaan toisen palvelukseen tai perustaa oman yrityksen. Maahantuontipuolella voi valita työpaikakseen joko ammattisarjojen maahantuojan, jolloin asiakkaina ovat kauneushoitolat, tai ison maahantuontiyrityksen, joka myy tuotteita tavarataloihin. Alalla voi toimia konsulenttina, tuotekouluttajana tuote-esittelijänä tai tuotepäällikkönä. Kosmetologi voi  tehdä teknisiä moderneja laitehoitoja vai manuaalisia hoitoja eli hoitoja käsin.Työ on henkilökohtaista palvelutyötä. Asiakkaat ovat työn lähtökohtana. Kaupallisesta koulutuksesta on työssä apua.


Maskeeraaja

Pääsääntöisesti maskeeraajat työskentelevät freelancereina tai yrittäjinä. Maskeerauskoulun jälkeen olin töissä teatterissa. Haaveenani oli meikkikauppa, ja nyt se sitten onkin totta. Yritykseni on laajentunut vauhdilla. Yrityksessäni on yhdestä viiteen työntekijää sekä harjoittelijoita kosmetologi- tai maskeerauskoulusta. Liikkeessäni käyvät asiakkaat, jotka haluavat juhlameikkejä tai jotka tulevat mm. kestovärjäyksiin ja kasvohoitoihin. Kestopigmentointi on uusin aluevaltaukseni. Vaikka olen tehnyt meikkausta jo kauan, koen sen silti haasteelliseksi. Siinä tarvitaan hyvää väri- ja muototajua sekä äärimmäisen vakaata kättä.


Parturi-kampaaja

Urani on edennyt harjoittelun, oppisopimuskoulutuksen ja ja parturi-kampaajan ammatillisen koulutuksen kautta yrittäjäksi. Suosittelen muutaman vuoden työkokemuksen hankkimista ennen oman yrityksen perustamista, jotta oppisi näkemään ja ymmärtämään yrittämiseen liittyviä riskejä sekä työskentelytekniikkaa ja asiakaspalvelua.  Kaupallisesta lisäkoulutuksesta on hyötyä muun muassa rahaliikenteen ja markkinoinnin hallinnassa. Parturi-kampaajan palkan maksaa aina asiakas. Olennaisinta työssä on asiakaspalvelu. Liikkeitä on paljon, ja asiakkaalla on aina varaa valita. Ulospäinsuuntautunut ja positiivinen ihminen pärjää tällä alalla parhaiten. Työ on fyysisesti raskasta. Seisomatyö sekä yksipuoliset työasennot aiheuttavat staattista jännitystä rasittaen erityisesti ylävartaloa ja selkää. Jos sairastaa esimerkiksi astmaa tai atooppista ihottumaa, on hyvin todennäköistä, että jossain vaiheessa joutuu vaihtamaan alaa allergiataipumuksen vuoksi.


Tatuoija

Tatuointi on tänä päivänä itsenäisyyden, yksilöllisyyden, joskus jopa menestyksen tavaramerkki: halutaan kuva, jolla erottaudutaan, pysyvä ja lopullinen merkki siitä, että oma elämä on otettu haltuun. Olen käsityöläinen ja kuvataiteilija. En ota kantaa, millainen tatuointi sopii asiakkaalle. Huolehdin vain siitä, että syntyy visuaalisesti näyttävän näköinen kuva. Mitä se esittää, sen päättää asiakas.opastamme ja neuvomme. Kerron asiakkaalle totuuksia tatuoinnista. Jos huomaan, ettei tämä ole valmis tatuointiin, kehotan miettimään. Kun asiakas saa harkinta-aikaa, ei tule virheitä eikä pettymyksiä. Tatuointineula puhkaisee pigmentin ja syöttää värin ihon alle. Poikkeustapauksissa väriaine saattaa aiheuttaa allergisen reaktion, muutoin se on terveydelle vaaratonta. Tatuointitilojen ja -laitteiden puhtaus on äärettömän tärkeää. Käytän työssäni aina kertakäyttötarvikkeita, neulaa ja suojakäsineitä. Tätä työtä oppii vain tekemällä. Tatuoijan ammattitaito on aina perustunut mestari-oppipoika -käytäntöön.