Kaupallinen työ

Kaupallisella alalla tehtävä myyntityö on tuotteiden ja palveluiden myymistä asiakkaille. Tuotteet vaihtelevat liikkeestä riippuen päivittäistavaroista kuten elintarvikkeista vaatteisiin, kodinkoneisiin, koruihin ja autoihin. Myynnin lisäksi kaupallinen ala työllistää myös ostojen ja hankintojen parissa sekä mainonnan ja markkinoinnin tehtävissä ja kiinteistöjen myynnissä.

Kaupan alan työ on asiakaspalvelutyötä, jossa korostuvat vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot. Myyntityössä tarvitaan myytävien tuotteiden tai palveluiden hyvää tuntemusta sekä yhä useammin myös kielitaitoa. Myymälöissä ja liikkeissä tehtävän työn lisäksi myyntiä tehdään myös esimerkiksi toreilla ja verkkokaupoissa sekä postimyynnin ja puhelinmyynnin kautta.

Työpaikkoja on vähittäis- ja tukkukauppaa harjoittavissa yrityksissä sekä maahantuojien palveluksessa. Alalla toimitaan usein yrittäjinä. Kaupan alan suurin työllistäjä on päivittäistavarakauppa, seuraavaksi suurin tukkukauppa, sitten autokauppa. Päivittäistavaroiden myynti ja siten myös toimialan työllistävyys on tasaisempaa kuin erikoiskaupassa.

Mainos- ja markkinointityö työllistää mm. mainostoimistoissa sekä yritysten omilla markkinointiosastoilla. Työ on luovuutta ja projektinhallintataitoja edellyttävää asiakastyötä. Suhdanneherkällä alalla vallitsee kova kilpailu työpaikoista. Kiinteistöjen myynti ja välitys työllistää kiinteistönvälitysyrityksissä. Myyntikohteiden hankintaa ja esittelyjä tehdään sekä toimistossa että myyntikohteissa. Työllisyystilanne vaihtelee suhdanteiden mukaan.


F | H | K | L | M | O | P | T | U | VFloristi

Teen töitä käsilläni siinä missä puuseppä tai kondiittorikin. Rakennan osasista uuden kokonaisuuden. Luova taiteilija valmistaa pitkäkestoisia teoksia. Minun elävistä kukista muotoilemani kimppu kestää vain muutamia päiviä tai korkeintaan viikon. Kenties teen tilataidetta?

Fotomyyjä

Urani alussa valokuvausliikkeissä ei valmistettu valokuvia. Filmirullat otettiin vastaan, pistettiin pussiin ja toimitettiin eteenpäin. Asiakas sai kuvat parin kolmen päivän päästä. Nyt valmistamme kuvat itse. Asiakas tuo muistikortin tai muistitikun ja saa valmiit kuvat yleensä jo samana päivänä.


Huonekalumyyjä

Mielikuvani huonekalumyynnistä on muuttunut. Ennen kuvittelin, että myymälöissä höpötetään mukavia päivät pitkät. Todellisuudessa työ on monipuolista, luottamukseen perustuvaa ja kikkailematonta kaupantekoa. Asiakaspalvelun lisäksi myyjän tehtäviin kuuluvat kassan käsittely ja tilitys.


Kauppias

Kauppias hinnoittelee suurimman osan myymälänsä tuotteista. Vain kolmannes hinnoista määräytyy ketjusopimuksen mukaan.

Kioskin myyjä

Myyjän työssä on tärkeintä, että jaksaa kuunnella asiakkaita ja toimia heidän kanssaan. Oikeastaan kaiken muun voi oppia työtä tekemällä. Ujouskaan ei välttämättä ole työhön sopeutumisen este.

Kirjakaupan tiiminvetäjä

Kirjakaupan myyntitulos perustuu kampanjointiin, kuljemme kampanjasta toiseen. Kesällä viritämme pokkarikampanjaa ja keskitymme sisustukseen ja puutarhanhoitoon. Syksyllä alkaakin oppikirjojen myynti. Olen oppinut ymmärtämään, että kyseessä on myyntityön ja luottamusta herättävän asiakaspalvelun yhteensovittaminen.


Lemmikkieläinkaupan myyjä, myymälänhoitaja

Eläin vaati aina huolenpitoa ja vastuullisuutta. Myyntityön ohella lemmikkieläinkaupassa opastetaan. Lemmikkieläimen hankkija tarvitsee toisenlaisen palvelun kuin ruokapurkin ostaja. Kaupantekotilanteessa käsitellään lemmikkiin ja sen hoitoon liittyvät asiat. Myytävänä olevat lemmikkieläimet ovat jalostettuja lajeja. Ne eivät kuuluu luontaiseen suomalaiseen eläinkantaan vaan soveltuvat ainoastaan kotioloihin. Lemmikkieläimet pidetään häkissä tai terraariossa, eikä niitä saa päästää luontoon. Asiakaspalvelun ohella puran tavaroita, hyllytän ja hoidan tilauksia. Hoidan ja ruokin eläimiä joka päivä. Eläinhuone puhdistetaan päivittäin, kaksi kertaa viikossa tehdään suursiivous. Ilman aitoa innostusta myyntityöstä tulee rutiinia.


Myymälävastaava, luontaistuotteet

Luontaistuotteilla tarkoitetaan hyvinvointia ylläpitäviä luonnonmukaisia valmisteita. Yhä useammalle ne ovat ympäristöä kunnioittava ekologinen valinta.

Myymäläpäällikkö

Myymäläpäällikkönä huolehdin yrityksen liikeidean toteutumisesta. Vastaan sujuvuudesta, myymälän viihtyisyydestä ja puhtaudesta, ennen kaikkea kuitenkin työntekijöiden ja asiakkaiden hyvästä olosta. Uskon asiakaspalveluun:   kauppa päättyy vasta, kun asiakas on tyytyväinen. Myymälän avautuessa aamulla emme täyttele hyllyjä. Kaikki on tehty valmiiksi etukäteen. Jaamme henkilökunnan keskuudessa vastuumme tasaisesti. Kukin osastovastaava huolehtii omasta alueestaan, täydentää hyllyt ja hintalaput.

Myyntiedustaja, asiakasryhmäpäällikkö

Työskentelen myyntiedustajana automaatiolaitteiden maahantuojan palveluksessa. Myyntiedustajalta ei edellytetä teknisen alan koulutusta, mutta jos myyntiedustaja ei ymmärrä tuotteiden valmistusprosessia, hän ei pysty uskottavasti keskustelemaan asiakkaansa kanssa. Tietämyksen ja myyntiosaamisen lisäksi myyntiedustajalta vaaditaan ihmissuhdetaitoja. Tuloksellinen myyntityö perustuu aina henkilökohtaiseen vuorovaikutukseen. Edustamamme tuotteet ovat kansainvälisiä, joten kielitaitoa tarvitaan.

Myyntipäällikkö, akateeminen pätkätyöläinen

Koulu- ja opiskeluaikoina toimin ympäristöjärjestöissä, Suomessa ja ulkomailla. Valmistuttuani tein palkkatöitä eduskunnassa. Lyhyen yrittäjyyteen keskittyneen tutkijanpestin jälkeen päädyin töihin start-up yritykseen. Luonnollinen jatkumo vai sattuma? Luultavasti kumpaakin.


Ostaja

Ostajan päätehtävä on tavaran hankinta. Oikeat tuotteet on saatava oikean määräisinä oikeaan hintaan ja oikeaan aikaan. Tuotteita on oltava myynnissä päivittäin. Olemme tiiviissä yhteistyössä logistiikan kanssa. Hankimme tuotteet ja kilpailutamme tavarantoimittajia. Kotimaisella puolella tavarantoimittajat hoitavat kuljetukset aika pitkälti itse, mutta isompia kampanjoita suunnittelemme logistiikan kanssa varastoinnin ja jakelun kannalta. Tuontipuolella huolinta hoitaa tavarankuljetuksen Suomeen. Ostajan työhön ei ole mitään tyypillistä koulutusta. Alalle ei perinteisesti haeta niinkään jonkun koulutuksen saanutta henkilöä, vaan päteviä ihmisiä. Työ opettaa. Ostajalle on eduksi nopea reagointikyky ja hyvät sosiaaliset taidot.


Pelinhoitaja

Kasinon pelipöydässä voitonjako pitää ratkaista oikein ja nopeasti. Laskupää ja hyvä muisti auttavat. Pelinhoitajan ei tarvitse miettiä voittoja. Siitä pitää huolen tilastomatematiikka.


Tekstiilimyyjä

Valitessaan tuotetta asiakas haluaa usein vahvistusta omalle näkemykselleen. Yritän lähestyä tilannetta asiakkaan näkökulmasta. Jos asiakas pyytää, sanon oman mielipiteeni. Pyrin olemaan asiakkaan käytettävissä, en pakota ostamaan tuotteitamme. Kaikki myyjän työ ei näy.asiakkaalle. Huolehdin tuotevalikoimasta, tarkistan toimituslistat ja seuraan tuotesaldoja.  Jos tavara ei liiku, saatan ehdottaa esimiehille hinnanalennusta tai pikku kampanjaa.Työskentelen jaloillani, seison paikallani tai kuljen hyllyjen välissä.

Tuote-esittelijä

Esittelen kosmetiikkatuotteita ammatikseni. Työnantajani edellyttää tuote-esittelijöiltään kosmetologin koulutusta, sillä erityistietämystä vaativia tuotteita on paljon. Tuotetuntemuksen lisäksi konsulentin pitää ymmärtää ihon ja kehon hoitomenetelmiä. Konsulentilta edellytetään hyvää myyntitulosta. Tärkeintä on kuitenkin asiakaspalvelu. Työni on vuorovaikutusta. Hyvä asiakassuhde saa asiakkaan tulemaan uudelleen. Tutustun uutuustuotteisiin etukäteen, sillä vasta kokeiltuani uutuutta osaan parhaiten kertoa siitä asiakkaille.


Urheilukaupan myyjä, ostovastaava

Urheiluliikkeessä vallitsee positiivinen ja rento ilmapiiri. Lähes poikkeuksetta asiakas on hankkimassa itselleen jotakin harrastukseensa liittyvää.Tuotteita kehitetään jatkuvasti. Muotivillityksiä tulee ja menee. Työ on asiakkaan kohtaamista, mikä vaatii palveluasennetta. Myyjälle asetetaan kuukausittaiset myyntitavoitteet, joita seurataan. Työssä menestyy urheilua monipuolisesti harrastava ja urheilusta kiinnostunut henkilö.


Visualisti

Tuotteiden pitää myydä.Jos myynti ei vedä, vika on kenties esillepanossa. Tuotteen tulee näyttää houkuttelevalta niin myymälässä kuin näyteikkunassakin. Liian hienoa jälkeä ei voi kuitenkaan tehdä. Silloin asiakas ei uskalla edes koskea tuotteeseen. Mietin tuotteiden myyvyyttä päivittäin. Saan valmiit esillepano-ohjeet mutta voin tuoda esiin omiakin näkemyksiäni. En ole taiteilija. Olen töissä kaupassa.