Matkailu- ja ravitsemisala

Matkailu- ja ravitsemisalalla toimivien yritysten tuottamat palvelut liittyvät läheisesti toisiinsa. Matkailualan palveluita ovat esimerkiksi matkojen myymiset ja hotellivarausten tekemiset. Ravitsemispalveluja tarjoavat monenlaiset ravintolat, kahvilat ja catering-alan yritykset. Hotellit ja muut majoitusliikkeet majoittavat koti- ja ulkomaalaisia asiakkaitaan sekä tarjoavat mm. ravintola- ja kokouspalveluja.

Matkatoimistoissa työskentelevät virkailijat esittelevät asiakkaille matkoja ja niiden oheispalveluita, myyvät ja varaavat matkoja sekä neuvovat asiakkaita. Ohjelmapalvelujen suunnittelu ja toteutus työllistävät matkailualan ohjelmapalveluyrityksissä, lomakeskuksissa, hotelleissa jne. Hotelleissa, lomakylissä jne. työskennellään esimerkiksi vastaanotossa, ravintolapalveluissa ja siivoustehtävissä. Ravintoloissa työskennellään mm. ruoan valmistuksen, tarjoilun ja asiakaspalvelun tehtävissä.

Asiakkaiden tarpeet ja odotukset ovat matkailu- ja ravitsemispalvelujen tuottamisen lähtökohtina. Henkilökunnan palvelualttius ja ammattitaito vaikuttavat merkittävästi sekä palvelun onnistumiseen että yrityksen menestymiseen. Tyytyväinen asiakas on paras markkinoija. Asiakaspalvelutaitojen lisäksi alalla tarvitaan yhteistyötaitoja ja joustavuutta sekä kielitaitoa ja kulttuurien tuntemusta.

Matkailu- ja ravitsemisala on merkittävä palvelualan työllistäjä. Alalla työskentelee paljon myös osa-aikaisia sekä vuokratyöläisiä, koska palvelujen kysyntä vaihtelee sesonkien mukaan. Maailmantalouden suhdanteet vaikuttavat alan työllisyyteen palveluiden ja tuotteiden kysyntänä. Alan työllisyys riippuu siten pitkälti talouden suhdanteiden kehityksestä.

 


B | H | J | K | R | S | TBaarimestari

Baarimestarin ammattitaito on sekoitus käsityötä, alkoholi- ja tuotetuntemusta, visuaalisuutta, taiteellisuutta, puhetaitoa ja kykyä kuunnella asiakasta.

Barista

Käydessäni itse asiakkaana kahviloissa, tilaan yleensä ensimmäisenä espresson tai capuccinon. Niiden laadusta näkee heti paikan tason. Jos espressossa on hyvin pieni harmaa krema, tiedän että kahvin jauhatus on tehty väärin. Kahvijuoman valmistaminen on yllättävän tarkkaa. Maallikko ei uskoisi, miten pienestä se on kiinni.


Hovimestari

Aloitus on asiakaskontaktin tärkein vaihe. Jos tunnelma pöydässä on kireä, silloin tömäkkä aloitus. Ruoka tekee ihmeitä, siispä aperitiivit ja alkupalat nopeasti. Tsit tsit, vauhtia. Kun asiakkaat saavat lasit käteensä ja skoolaavat, he rentoutuvat.


Junatarjoilija

Olen lähes aina matkustajien nähtävillä. Ravintolavaunusta puuttuu sosiaalitila jonne vetäytyä ruokailemaan tai rauhoittumaan. Junassa käy melkoinen jyrinä. Taustahäly häiritsee hiukan ja pakottaa puhumaan tavanomaista kuuluvammalla äänellä. Työni on hyvin fyysistä.


Keittiömestari, yrittäjä

Epäröin alavalintaani pitkään. Kun pääsin valmistamanaan yksinomaan jälkiruokia, tajusin vallinneeni oikein. Olen keittiömestari ja patissier, jälkiruokien valmistukseen erikoistunut ammattilainen.

Kokki

Kokin pitää toimia nopeasti ja tietää, missä järjestyksessä kaikki tapahtuu. Kala-annokseen kuuluu paistettu kalafilee, kastike, hernepyree ja vihannekset. Pelkkä annoksen kokoaminen vaatii neljä nostoa. Kahdenkymmenen ruoka-annoksen asettelu sisältää kahdeksankymmentä työvaihetta. Työ patojen äärellä on kovaa tekemistä.

Kylmäkkö, kondiittori

Kylmäkön työ on vuosien varrella modernisoitunut ja monipuolistunut, joten kokkikoulutusta tarvitaan. Laitteiden ja työvälineiden hallinta on tärkeää. Kemian tuntemus helpottaa työtä huomattavasti.


Ravintolapäällikkö

Aloitin urani tarjoilijana. Valmistuttuani hotelli- ja ravintolaoppilaitoksesta työskentelin esimiestehtävissä, ensin hovimestarina, sitten salivastaavana, myyntisihteerinä ja lopulta ravintolapäällikkönä. Työskentelen lounas- ja tilausravintolassa. Ravintolaketjumme yhteisissä palavereissa mietimme strategiaa. Myyntitavoite, palkkakustannukset ja katetavoitteet määritellään budjetissa. Työn luonne vaatii joskus työtahdin muutosta ja venymistä. Työni on itsenäistä ja mielenkiintoista. Saan päättää mitä teen, milloin saavun ja milloin lähden. Voin pitää vapaapäivän, jos minusta siltä tuntuu.

Ruokapalvelutyöntekijä

Ruokapalvelutyöntekijän ammatissa kiinnostavinta on työn monipuolisuus. Työtehtävät vaihtuvat, samoin työkohteet. Ruoan raaka-aineita on paljon. Ravintolaan saapuu joka päivä kuormallinen säkkejä ja laatikoita. Ne on osattava purkaa ja asetella paikoilleen.


Suurtalouskokki

Ravintolakokkiin verrattuna suurtaloustyö vaatii toisenlaista osaamista, toisenlaista työtapaa. Valmistamme päivittäin neljä-viisituhatta lounas-, välipala- ja päivällisannosta, jotka toimitamme lähinnä päiväkoteihin, kouluihin ja palvelutaloihin. Huomattava osa on erityisruokavaliota tarvitseville, mikä asettaa lisävaatimuksia kokin osaamiselle.


Tarjoilija

Ammattitaidon ydin on asiakaspalvelu. Tarjoilijan pitää pystyä kommunikoimaan asiakkaan kanssa vaikeassakin tilanteessa. Asiakaspalvelu on vuorovaikutustapahtuma, jossa tarjoilija ja asiakas neuvottelevat ja rakentavat yhdessä tilauskokonaisuuksia. Työpaikan tunnelma ja ilmapiiri vaikuttavat tarjoilijan työviihtyvyyteen.Salityöskentely on raskasta: liikkumista, kantamista, kumartelua ja palvelua.