Rikosylikonstaapeli

Jukka, 46 v.

Huumetutkijan työssä vaikuttavuutta

Jollakin muulla rikostutkinnan alueella saatetaan kokea turhautuneisuutta. Poliisi tekee valtavan työn, mutta vakavasta rikoksesta tuomittu saattaa selvitä ehdollisella ja jatkaa rikollista toimintaansa entisellä höyryllä. Törkeitä huumausainejuttuja tutkiessamme voimme joskus tuntea pelastaneemme palasen maailmaa.

Huumausainerikollisuus ei kuitenkaan ole vähenemässä. Uudet yrittäjät ja huumeiden käyttäjät pitävät siitä huolen. Kehitämme osaamistamme ja yritämme pysyä avoimina uusille tuulille. Joskus koemme takaiskuja, joskus onnistumme työssämme äärimmäisen hyvin.


Tietoa ja taktista osaamista

Aloitin poliisityöhön järjestyspoliisissa, ensin Helsingin Itäkeskuksessa, myöhemmin Espoon nimismiespiirissä. Pidin työstä erittäin paljon, mutta kun huumerikosyksikössä vapautui vakanssi, hain paikkaa ja tulin valituksi.

Olen työskennellyt yksikön huumejaoksessa nyt kahdeksan vuotta rikosylikonstaapelina. Toimipisteeni sijaitsee Espoon pääpoliisiasemalla. Olen tutkinta- ja tarkkailutyöhön osallistuva "työnjohtaja", pienehkön ryhmän esimies. Vastaan työstäni omalle esimiehelleni, tutkinnanjohtajalle.

Järjestäytynyt rikollisuus on kansainvälistä toimintaa. Huumeet salakuljetetaan Suomeen. Jakelua hoitavat pääosin rikollisjärjestöt. Me pyrimme katkaisemaan jakeluketjun mahdollisimman tehokkaasti. Se vaatii pitkäjänteistä tiimityötä ja taktista näkemystä.

Tutkimme huumereitin vaiheita, hankimme pohjatietoa ja perkaamme aineistoa. Kun iso rikollisorganisaatio pyritään tekemään toimintakyvyttömäksi, tiedon lisäksi tarvitaan taktiikkaa. Huumetutkinta on monimutkainen prosessi, joka sisältää runsaasti muuttuvia tekijöitä. Emme vähättele mitään työvaihetta. Epäonnistuminen pienessä yksityiskohdassa voi kaataa koko jutun.

Huumekaupassa tapahtuu. Jaoksessamme on vireillä monta juttua, uusia ponnahtaa esiin aika ajoin. Työstämme aktiivisesti kaikkia juttuja mutta panostamme siihen, joka parhaiten vetää. Käytämme lain sallimia tutkintakeinoja. Teemme työtä toimistossa ja liikumme kentällä.

Seuraamme puhelinliikennettä, tarkkailemme epäilyksenalaisia henkilöitä, suoritamme kotietsintöjä ja teemme takavarikkoja. Odotamme hetkeä, jolloin näyttö rikollisesta toiminasta on kiistaton. Silloin iskemme. Kiinniotoissa käytämme usein apuvoimia. Olemme Poliisin valmiusyksikkö Karhun vakioasiakas.

Ovela voi olla - huijata ei saa

Huumerikoksesta epäillyn kuulustelu on vaativaa työtä. Kuulustelijan pitää ymmärtää, mitä osia kokonaisuuteen kuuluu, ja mitä tutkinnalla tavoitellaan. Hänen pitää osata kommunikoida rikoksesta epäillyn kanssa paljastamatta omia korttejaan. Epäiltyä ei saa aliarvioida, yliarvioida eikä pelätä.

Kuulustelu voi kestää tuntikausia. Kuulusteltava on kohdattava ihmisenä, sillä kuulustelut eroavat paljon ns. massarikostutkinnan kuulusteluista. Useimmat kuulusteltavat joutuvat suoraan vankilaan odottamaan oikeudenkäyntiä, ja tuleva vankeusrangaistus on enimmillään kolmetoista vuotta.

Kuulustelija voi turvautua oveluuteen, mutta huijata hän ei saa. Rikollinenkin saa poliisilta rehdin kohtelun.

Huumeprojektien tutkinta vie lyhimmillään muutaman kuukauden, pisimmillään vuosia. Teemme jatkuvasti yhteistyötä syyttäjälaitoksen kanssa. Tutkinta päättyy syyttäjälle toimitettavan esitutkintapöytäkirjan laatimiseen. Tutkinta-aineiston pohjalta nostetaan syytteet. Tarvittavat vangitsemiset on silloin yleensä jo suoritettu.

Kun juttu käsitellään käräjäoikeudessa, yksikkömme saattaa olla paikalla turvaamassa oikeudenkäyntiä. Osaltamme juttu on ohi vasta, kun oikeuden päätös saa lainvoiman kaikissa oikeusasteissa.

Kaikki jutut eivät selviä. Kun sopivaa tilaisuutta ei ilmaannu, emme välttämättä edes tee kiinniottoja. Tutkinnassa on kuitenkin saattanut ilmetä haara, jota seuraamalla pääsemme huumeorganisaation jäljille myöhemmin.

Huumetutkinta on kissahiiri-leikkiä, jossa hiiri ei aina aavista, kuinka lähellä kissa liikkuu. Toisaalta, ihminen on luova, rikollinenkin.


Poliisi osaa asiansa

Työ huumejaoksessa on ryhmätyötä. Yhteisö ja hyvä ilmapiiri motivoivat, pitävät yllä vauhtia ja oikeanlaista otetta työhön. Järjestäytyneen rikollisuuden yksikkö on poliisiorganisaation halutuimpia toimialueita. Työssä tarvitaan kokemusta, omaa kiinnostuneisuutta ja ajokoiran vaistoa. Näihin tehtäviin ei tulla suoraan koulun penkiltä.

Ulkona liikkuu pahoja poikia, jotka ovat valmiita tekemään ihan mitä tahansa. Silti en koe työtäni erityisen vaaralliseksi. Emme säntäile, emmekä tee mitään yltiöpäistä. Pyrimme tunnistamaan uhkat ja varautumaan niihin.

Suomalaiset poliisisarjat kuvaavat mielestäni harvinaisen huonosti poliisin ammattia. Aseiden käyttö ei kuulu arkipäiväämme. Suurin vaaratekijä on paremminkin liikenne. Voimakeinokeinojen käyttö työssämme on harvinaista. Selkeästi yleisempää se on järjestyspoliisin tehtävissä.

Viihdyn huumejaoksessa. Kahdenkymmenen virkavuoden jälkeenkin ole lapsellisen innostunut työstäni. Työn luoteesta johtuen pidän matalaa profiilia. En kerro työstäni ulkopuolisille, mutta olen ylpeä ammatistani.

Olen poliisi vapaa-ajallanikin. Kaksi työpuhelinta varmistavat tavoitettavuuteni kaksikymmentäneljä tuntia vuorokaudessa. Suomessa poliisina on hyvä olla. Poliisia arvostetaan, ja siihen luotetaan. Rosvotkin hyväksyvät sen, että poliisi tekee työtään.

Uskon oman työni vaikuttavuuteen. Suomi on turvallinen maa. Huumerikoksiin liittyy taloudellisen edun tavoittelua, pakottamista ja väkivaltaa, mutta rikollisorganisaatiot eivät hallitse yhteiskuntaa. Poliisi osaa asiansa.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Rami Marjamäki