LV-asentaja

Santeri Lindberg, 27 v.

Rehtiä duunarimeininkiä

Olen Consti Oy:n LV-asentaja, käytännössä putkimies. Korjaan käyttövesiputkia, lämmitysverkkoa ja viemäreitä. En ole kutsumusammatissa, mutta viihdyn työssäni.

Yläasteen jälkeen harhailin lukiossa, iltalukiossa ja ammattikoulussa. Vasta armeijan jälkeen päätin tosissani kouluttautua ammattimieheksi. Suoritin LV-asentajan tutkinnon Vallilan ammattioppilaitoksessa Helsingissä.

Harjoittelujaksolla työskentelin Consti Oy:n työmailla. Firma miellytti, joten jäin taloon. Työkokemusta on kertynyt nyt kolme vuotta, mutta oppimista on vielä paljon.

Työnjohto on tyytyväinen työnjälkeeni, minä en. Liika tyytyväisyys vain hidastaa ammatillista kehittymistä. Jos ilmanvaihtomies tekee virheen, menetetään vain ilmaa. Putkimiehen virheestä voi syntyä satojen tuhansien eurojen vahingot.

Mahdollisimman vähän haittaa asukkaille

Työkohteeni sijaitsevat pääkaupunkiseudulla. Tavallisesti kyseessä on kerrostalon saneerauskohde, putkiremontti. Remontin tarve voi johtua putkiston kulumisesta tai kiinteistön käyttötarkoituksen muutoksesta.

Työskentelen joko yksin, yhdessä työparini kanssa tai muiden rakennusammattilaisten joukossa. Remonttityön kesto vaihtelee kuukaudesta puoleen vuoteen. Parhaillaan toimin asentajana kohteessa, jossa toimistotiloja muutetaan asuinhuoneistoiksi.

Alussa työmaa näyttää aina sekasotkulta, työ lähes mahdottomalta. Kun olen aikani katsellut ympärilleni ja tutustunut piirustuksiin, ajatus alkaa hahmottua pääkopassa. Parin päivän ihmettelyn jälkeen työ sujuu jo helposti.

Putkiremontti suunnitellaan niin, että siitä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa talon asukkaille. Vesi- ja viemärikatkot ovat välttämättömiä, mutta ne tehdään oikea-aikaisesti, joskus jopa yöllä.

Talon vesikierron sydän "lämpöpaketti" sijaitsee kerrostalon huoltotiloissa. Kylmä vesi tulee kaupungin runkoverkosta. Samaan pakettiin ohjautuu kaukolämpövesi, joka lämmittää paketin.

Kylmä käyttövesi nousee asuntoihin verkoston omalla paineella. Kylmästä vedestä otetaan haara lämpöpakettiin, josta kaukolämmön avulla lämmitetään kuumaa vettä. Lämpöpaketissa lämmitetty vesi ohjataan asuntojen käyttövedeksi. Paketti lämmittää myös pattereissa kiertävän veden. Viemärivesi ja käyttövesi poistuvat kaupungin viemäriverkostoon.

Putkiremontin aikana linjastoa uusitaan ja haaroitetaan. Suunnitelmissa vesilinjastot kulkevat usein samoissa paikoissa kuin sähköjohdot ja ilmastointikanavat. Siksi putkimiehet ja muut ammattilaiset sopivat keskenään, missä järjestyksessä remontti toteutetaan.

Työn rasittavuus suhteellinen käsite

Käyttövesiputket ovat useimmiten kuparia. Uusiminen vaatii kuumentamista ja yhtyeenjuottamista tai puristamista. Metalliosissa tiettyjä materiaaleja ei yhdistetä, sillä jalompi metalli syövyttää epäjalompaa.

Olen perusduunari. Teen työtä piirustusten ja pomon ohjeiden mukaan. Käytössäni ovat porakoneet, puukkosahat ja hitsauslaitteet. Firma tuo aloituspaketin työmaalle, minä tilaan lisäosia tarpeen mukaan.

Nuorimpana työntekijänä minulle lankeavat usein ikävimmät työt, mutta en valita. Jos hermo menee, saan apua. Voin milloin tahansa kysyä neuvoa kokeneimmilta asentajilta tai työnjohdolta.

Välillä eteeni tulee tilanteita, jolloin puntaroin, menikö kaikki sittenkään oikein. Jos en ole tyytyväinen tulokseen, korjaan ja teen uudelleen. Valtaosa työstä on kuitenkin perusasennusta. Yhden kun teet, seuraavat menevät vihellellessä.

Työn rasittavuus on suhteellinen käsite. Joku pitää wc-istuimen kantamista raskaana työnä minä en. Kolmen metrin valurautaisen viemäriputken liikuttelukin onnistuu, mutta kieltämättä se sujuu helpommin ja joutuisammin kaverin kanssa.

Työmaamestari huolehtii siitä, että työt etenevät sujuvasti aikataulussaan. Joskus ongelmia ratkotaan suunnittelijan ja tilaajan kanssa. Kun työvaihe on saatu päätökseen, työnjohto tarkastaa työn. Vesilinjastoon pumpataan kymmenen baarin paine. Jos paine pysyy muuttumattomana, työ on onnistunut.

Tärkeintä on työporukan yhteishenki

Mukavinta työssä ovat työkaverit. Jotkut vaihtavat firmaa paremman tuntipalkan toivossa. Minulle palkka ei ole kynnyskysymys. Tärkeintä on työporukan hyvä yhteishenki.

En kestäisi päivästä toiseen yhtä ja samaa. Onneksi työpäiväni sisältö vaihtelee. On vettä, viemäriä ja lämmitystä, eivätkä työt lopu niin kauan, kun maassa rakennetaan. Olen harkinnut jatkokouluttautumista, mutta ensin opettelen kaiken omasta työstäni.

En murehdi mennyttä enkä tulevaa. Se on turhaa. Ihmisen pitää tehdä sellaista, mistä nauttii. Koodari tykkää istua ja koodata. Minä tykkää liikkua ja sotkea käteni työssä. Moni tulisi mielellään töihin vasta kymmeneltä. Minusta aamuseitsemän ei ole mitenkään aikaisin. Ihan normiaika.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Rami Marjamäki