Myyntineuvottelija

Maarit Sammalisto, 47

Olen kotoisin Espoon Haukilahdesta, mutta olen asunut Helsingissä kymmenisen vuotta. Vanhempani ovat olleet yksityisyrittäjiä, kuten minäkin olin maskeeraajana toimiessani. Aloitin myyntityön jo 80-luvun alussa vaatetusalalla ja samalla tein paljon myös mallintöitä, jolloin minua itseäni maskeerattiin.

80-luvun puolivälissä innostuin itse olemaan "toisella puolella" ja toimimaan itse maskeeraajana. Lähdin vuonna 1987 Pariisiin vuodeksi opiskelemaan alaa. Päätyönäni olen toiminut kouluttajana maskeerauskoulussa sekä imagokonsulttina mm. yrityksissä yhteensä 16,5 vuoden ajan. Lisäksi olen työskennellyt maskeeraajana lukuisissa mainoskuvauksissa, tv-elokuvissa, muotinäytöksissä jne. Teen yhä silloin tällöin keikkaluonteisesti maskeeraajan töitä.

Läheisen menetys muutti suunnan

Kolmisen vuotta sitten läheisen ihmisen menetys sysäisi liikkeelle muutoksen: se herätti ajattelemaan elämän rajallisuutta, omaa elämää ja sitä, mitä vielä ehtisin tehdä. Minulle tuli uusien haasteiden nälkä!

Kiinteistövälittäjäksi ryhtyminen oli henkisesti helppo ratkaisu, olenhan kauppiassukua. Rakastan vanhaa arkkitehtuuria ja vanhoja taloja. Näen heti valmiiksi kalustetustakin asunnosta, minkälaiseksi sen voisi muuttaa. Pidän myös uusista asunnoista; katson niitä vain eri silmin.
Kiinteistövälittäjän ammatti on yhtä lailla visuaalinen kuin maskeeraajankin. Ainoa vaikeus on ollut opetella tietotekniikkaa, jota en entisessä ammatissani tarvinnut.

Perheeni ja ystäväni ovat tukeneet minua ratkaisussani. Kysymyksiä sateli, mutta he ymmärsivät perusteluni. Sisarenikin on nykyään kiinteistövälittäjä. Ammatinvaihtoprosessi kesti kaiken kaikkiaan puolisen vuotta. Menin eräänä torstaina koemielessä erääseen pieneen kiinteistövälitysfirmaan haastatteluun ja minulta kysyttiin parin tunnin keskustelun jälkeen voisinko aloittaa heti seuraavana maanantaina. Ja minähän aloitin.

Sosiaalisuutta, empatiakykyä, luottamuksellisuutta ja laskupäätä

Siirryin pari vuotta sitten Kiinteistömaailman palvelukseen, jossa toimin nyt myyntineuvottelijana. Työsuhteeni on vakituinen, mutta jokainen joutuu luonnollisestikin aluksi koeajalle, sillä jos ei ole myyntihenkinen, ei voi tehdä tulostakaan. Organisaatiomme tukee jokaista työntekijää, sillä me kaikki voimme myydä jokaista kohdetta, myös kiinteistöjä muualla Suomessa. Tätä kutsutaan "ristiin myymiseksi".

Kiinteistövälittäjän ammatissa on hyvin tärkeää olla sosiaalinen ja avoin persoona, jottei häkelly mennessään arvioimaan ventovieraiden ihmisten koteja. On myös reippaasti ja asiantuntevasti osattava kertoa ostajille kalliitten arvokiinteistöjen faktat. Tässä ammatissa ei sanota "ehkä" vaan "euro".

Kun taas arvioidaan tai myydään kuolinpesien tai esimerkiksi eroavan pariskunnan asuntoja, on oltava hienotunteinen ja empatiakykyinen ja käyttäydyttävä tilanteen vaatimalla arvokkuudella. Sama pätee myös ulkoiseen olemukseeni: jos esittelen asuntoa Eirassa, pukeudun toisin kuin, jos kohteeni on rennomman oloisessa Kalliossa.

Entiseen työhöni verrattuna tarvitsen ehdottomasti terävää laskupäätä ymmärtääkseni lukemiani taloyhtiöiden tuloksia ja taseita, tuloja ja menoja. Luottamuksellisuus on kaiken a ja o.

Tasapainoilua töiden ja vapaa-ajan välillä

Asuntoesittelyt ovat vakituisesti sunnuntaisin, jotka ennen olivat vapaapäiviäni. Tingin myös välillä keskiviikkoisista tennisvuoroistani asuntonäyttöjen vuoksi. Minulla on kaksi ala-asteikäistä poikaa, joten tämä vaikuttaa perhe-elämääni myös viikonloppuisin.

Suurenmoista työssäni on se, että voin ennalta määrättyjä päivystysvuoroja lukuun ottamatta päättää aikatauluni itse, mikä sopii minulle hyvin. Olen maskeeraajanakin tottunut epäsäännöllisiin työaikoihin ja säännöllinen päivätyö klo 8-16 olisi kauhistus. Voin valita vapaapäiväni, jopa lomaviikkonikin itsenäisesti.

Itsestään huolehtiminen luo onnistumista

Poikien synnyttyä olen laittanut heidät lähes aina töitteni edelle, mutta jos antaisin itselleni vallan ahnehtia töitä, olisin helposti työnarkomaani: mitä enemmän myyt, sitä enemmän tienaat. Työssäni stressaantuu, jos ahnehtii itselleen liikaa töitä. Se ei ole asiakkaankaan etu, sillä hätiköiden ei työtään kukaan tee hyvin. Omalla kohdallani lapseni hillitsevät ylityöväsymystä.

Kuitenkin suurimpia onnistumisen hetkiä on tyytyväinen ilme asiakkaan kasvoilla, joka on ikään kuin kiitos siitä, että myydystä asunnosta on saatu paras mahdollinen hinta, ehkäpä yli odotustenkin. Tämä lisää tietysti myös alani yleistä arvostusta. Usein asiakas suosittelee minua eteenpäin, jos hän on ensin itse yrittänyt myydä asuntoaan kauankin ja minä menen ja myyn sen nopeasti hyvään hintaan.

Ei ikärasismia

Sanoisin, että tällä alalla iän tuoma kokemus on jopa edellytys. Kypsä ikä on toivotuin ja elämänkokemus on ehdoton plussa. Kiinteistövälitys ei ole helppo ala, koska palkka riippuu saavutetusta tuloksesta. Itseään voi kehittää suorittamalla LKV- tai kiinteistövälittäjän ammattitutkinnon, mutta alan todellinen osaaminen vaatii reippaan luonteen ja kokemusta, joka tulee vain työn ja elämän kautta.


Haastattelu ja teksti: Anu Likonen
Kuvat: Nanni Akkola