Arkkitehti

Maria Kleimola, 25 v.

Mestareita ja kisällejä

Arkkitehdin tutkinto antaa valmiuden toimia ammatissa. Ammattiosaajaksi kehitytään työssä ja kokeneiden arkkitehtien ohjauksessa. Kisälliaika mestarien opissa vie vuosia.

Haaveilin arkkitehdin urasta jo lukiossa, sillä menestyin matematiikassa ja taideaineissa. Isäni on insinööri, äiti taiteilija. Minussa lienee ripaus molempia. Kiinnostuin arkkitehtityön visuaalisuudesta ja mahdollisuudesta vaikuttaa elinympäristöön.

Ylioppilaskirjoitusten jälkeen osallistuin arkkitehtikoulutuksen valintakokeeseen. Pääsykoe oli itselleni mittapuu soveltuvuudesta alalle. Kokeet ovat vaativat, ja sisäänpääsyprosentti on pieni, mutta pääsin ensimmäisellä yrittämällä Oulun yliopistoon.

Kolmesta yliopistosta, joissa arkkitehtuuria voi opiskella, Oulun yliopisto on uusin mutta samalla hyvin muuntautumiskykyinen opiskelupaikka.

Ensimmäisessä kesätyöpaikassani huomasin, miten intohimoisesti arkkitehdit suhtautuvat työhönsä. Valtava palo tehdä asiat entistä taitavammin hämmästytti. Konkaritkin innostuivat kaikesta uudesta ja tartuttivat innostuksen nuorempiinsa.

Opiskeluaikaisesta kesätyöpaikasta Arkkitehtitoimisto Helin & Co Oy:stä tuli minulle vakituinen työpaikka puoli vuotta sitten. Yritys on suomen suurimpia ja arvostetuimpia arkkitehtitoimistoja.


Työnteko tehokkain tapa kehittyä

Opiskelin Oulussa kolme ensimmäistä vuotta kanditutkintoa. Tämän jälkeen minut hyväksyttiin Aalto-yliopiston maisteriohjelmaan. Yhden vuoden vietin opiskelijavaihdossa Ruotsissa, Tukholman teknillisessä yliopistossa.

Kesäisin työskentelin harjoittelussa arkkitehtitoimistossa ja rakennustyömaalla. Opiskeluaika oli mielenkiintoista.

Opin etsimään tietoa, ratkomaan ongelmia ja käyttämään arkkitehdin työkaluja. Tietokoneavusteinen suunnittelu on mullistanut arkkitehdin arkityön, mutta edelleen tarvitaan piirustustaitoa ja kykyä hahmottaa tilaa.

Valmistuin arkkitehdiksi varsin aikaisin. Halusin nopeasti käytännön työhön, sillä olin huomannut työnteon tehokkaimmaksi tavaksi kehittyä. Olin myös innokas opiskelija, joten ei ollut syytä pitkittää opintoja.

Opiskelun ohella työskentelin keskisuuressa helsinkiläisessä arkkitehtitoimistossa. Sen tyypillisiä suunnittelukohteita olivat kauppakeskukset. Sain tuntumaa projektityöhön ja tutustuin ammatin haasteisiin.

Vuosi valmistumisestani etsin uusia haasteita ja päädyin nykyiseen työhöni. Siirtyminen Arkkitehtitoimisto Helin & Co Oy:n palvelukseen oli ammatillisesti iso loikka. Toimistossa suunnitellaan valtakunnallisesti kiinnostavia ja merkittäviä rakennuskohteita.


Pitkä matka päävastuuseen

Olen toimistomme nuorin valmistunut arkkitehti. Saan tehtäviä projektinvetäjiltä ja kokeneemmilta kollegoiltani. Useimmiten kyseessä on ratkaisua vaativa erillisongelma kuten huonejärjestyksen muuttaminen tai vika seinärakenteessa.

Tehtävän saatuani hankin lisätietoa ja tutustun piirustuksiin. Tarvittaessa käyn työmaalla nähdäkseni, miltä ongelma näyttää todellisuudessa. Työmaakokemusta ei voi korvata kirjatiedolla.

Lopuksi suunnitellen ehdotuksen tietokoneella ja esittelen ratkaisun projektinvetäjälle tai tiimilleni.

Toimistossamme työtä tehdään aina tiimeissä. Kulloisestakin hankkeesta vastaa projektinvetäjä. Projekti pilkotaan pieniin osiin, alaprojekteihin, joissa työskentelee arkkitehtejä, assistentteja ja piirtäjiä.

Projektit kestävät usein vuosia. Aikataulut ovat tiukat. Suunnitteluvoimaa ohjataan projekteihin kulloisenkin työtarpeen mukaan. Tiedän, millä työllä päiväni aloitan, en välttämättä sitä, mihin päivä päättyy.

Toimistomme projektinvetäjät ovat todellisia ammattilaisia. Kokeneina arkkitehteinä he kykenevät vastaamaan suurista ja monimutkaisista suunnitteluhankkeista. Oma ammattitaitoni kehittyy, mutta minulla on vielä pitkä matka päävastuuseen.


Työ on elämäntapa

Olen oppinut valtavasti, mutta tiedän tarvitsevani lisäkokemusta. Monet nuoret arkkitehdit osallistuvat laillani myös kilpailuihin. Kilpailuehdotus on taidonnäyte, itse kilpailu tilaisuus saada palautetta. Kaikki työt arvostellaan julkisesti.

Arkkitehtuuri on tekniikan ja taiteen ammattiala. Se tarjoaa lukuisia erikoistumisvaihtoehtoja rakennussuunnittelusta maisemointiin.

Olen kiinnostunut niin omasta kuin muiden nuorten arkkitehtien tulevaisuudesta. Osallistun Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry:n ammattiasioiden toimikunnan työhön.

Työ on minulle elämäntapa. Työ ja opiskelu ovat olleet iso osa elämääni, mutta haen elämääni myös tasapainottavia tekijöitä. Harrastan vapaa-ajallani aktiivisesti leijapurjehdusta: Se tuo uusia tuulia elämään.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Linnea Hällström