Komisario

Heidi Toivio, 43 v

Poliisi on puolueeton ja oikeudenmukainen

Suomalaisen poliisin osaaminen on kansainvälistä huipputasoa. Korruptoitumaton virkamieskunta tekee työtään asettautumatta minkään eturyhmän puolelle. Poliisi toimii oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Minä kannan korteni kekoon pienillä teoillani.

Kymmenen vuoden kokemuksen jälkeenkin tuntuu hyvältä. Näen ammattini työnä, jossa pidetään ihmisten puolia. Halusin poliisiksi lapsesta asti. Todisteet löytyvät päiväkirjastani. Tieni poliisiksi oli kuitenkin varsin mutkikas.

Lukioaikana Vaasassa pääsin tutustumiskäynnille poliisitaloon. Ammattia esitellyt komisario ei vilkaissutkaan minua mutta totesi sentään, että naisetkin sopivat poliisityöhön. He kirjoittavat konttorin puolella ajokortteja.

Poliisiammatti jäi pitkäksi aikaa taka-alalle.

Televisio-ohjelmista huomasin, että poliisityötä tehdään myös laboratoriossa. Opiskelin laboratoriohoitajan ammatin ja tein töitä. Suoritin vielä erikoislaboratoriohoitajan tutkinnonkin ja työskentelin asiantuntijatehtävissä laatukoordinaattorina. Kaupungilla liikkuessani huomasin, että poliisipartioissa oli mukana naisia. Ajatus poliisiammatista heräsi taas henkiin.

Kun miehenikään ei pitänyt ajatusta huonona, hain ja pääsin poliisioppiin. Olin luokkani vanhimpia. Minua kutsuttiin koulussa mummoksi. Valmistuttuani suoritin alipäällystö- ja päällystötutkinnot. Helsingin keskustan poliisipiirin komisarioksi minut valittiin noin neljä vuotta sitten. Teen esimiestyötä yhdeksän ylikonstaapelin esimiehenä. Olen kenttäkomisario.


Teemme työtä siellä, missä tapahtuu

Helsingin keskusta lienee Suomen vilkkain poliisipiiri rautatieasemineen, matkakeskuksineen ja tapahtuma-areenoineen. Alueellamme sijaitsevat myös suurlähetystöt, joiden turvallisuudesta vastaamme. Ydinkeskusta on oleskelu- ja läpikulkupaikka. Teemme työtä siellä, missä tapahtuu.

Helsingin alueellisiin poliisipiireihin kuuluu lähes 1.800 työntekijää. Kenttätyötä keskustassa tekee noin sataviisikymmentä poliisia. Joskus meitä kutsutaan järjestyspoliisiksi, sillä tehtävämme on huolehtia yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta. Vakavista tai pitkäkestoisista rikoksista vastaa erillinen rikososasto. Kenttäpartiomme osallistuvat toki kaikkiin hälytystehtäviin.

Partio saa toimeksiannon useimmiten hälytyskeskukselta. Alueella liikkuva yksikkö tarkistaa tilanteen, selvittää mitä on tapahtunut, arvioi rikkeen, antaa kenties huomautuksen tai kirjoittaa sakon. Joskus partio tekee tapahtuneen johdosta rikosilmoituksen. Sen perusteella rikosten esikäsittely-yksikkö päättää jatkotoimista.

Poliisityössä vastuut ovat selkeät. Jokainen kenttätyöhön osallistuva tuntee oman ja esimiehensä vastuun. Tilanteet vaihtuvat nopeasti, samoin ratkaisumallit. Niitä opetellaan jo peruskoulutuksessa. Kenttätyö kytkeytyy muuhun poliisityöhön. Kun rikokseen liittyvä perusselvittely on tehty hyvin, lopputuloskin on parempi.

Poliisi pyrkii toiminaan yhdenmukaisella tavalla. Kansalaisten pitää saada sama kohtelu ja palvelua kaikkialla. Suuri yleisö näkee vain hälytyspartiot ja lisääntyvän valvonnan. Tehtäviimme kuuluu muutakin. Etsimme kadonneita, osallistumme laillisuuskasvatukseen ja teemme ennaltaehkäisevää työtä. Luennoimme kouluilla ja vierailemme asukasyhdistysten tilaisuuksissa.


Poliisityö perustuu yhteiseen tekemiseen

Teen kaksivuorotyötä. Aamuvuoron aloitan tutkimalla kenttäjohtajan raportin yön tapahtumista. Saatan itseni tilanteen tasalle ja arvion, mitkä asiat vaativat huomiotani. Osallistun palavereihin ja teen sidosryhmätyötä. Puhelin soi. Kuntalaisella, kollegalla tai kenttäpartiolla on asiaa. Käsittelen lupa-anomuksia, valmistelen yleisötilaisuuksia koskevia lausuntoja ja huolehdin henkilöstöstä.

Toimitan asioita ja pyöritän päivittäisrutiinia, mutta lähes poikkeuksetta ilmaantuu jotakin yllättävää. Ovesta tupsahtaa vieras, tai poliisiradiosta tulee toimenpiteitä vaativa viesti. Kenties pankki on ryöstetty, asuinrakennusta piiritetään tai jossain on pommiuhka. Jos päivittäistoiminnan yleisjohtaja määrää minut paikan päälle, puen varusteet ylleni ja lähden tapahtumapaikalle.

Puolen tunnin raportin kirjoittaminen ei onnistu päivällä, koska työ keskeytyy lähes jatkuvasti. Teen sen iltavuorossa. Nykyviestimien aiheuttama tietotulva harmittaa. Sähköpostin purkuun menevä aika on pois johtamistyöstä. Ja muutoinkin: asioin mieluummin ihmisen kuin kasvottoman osoitteen kanssa.

Suunnittelen tulevia töitä, sillä poliisitoiminta pitää sopeuttaa määräysten mukaiseen hälytysvahvuuteen. Viikonloppuisin yksi kenttäkomisarioistamme osallistuu yöpartiointiin. Kun Helsingin keskustassa juhlitaan, alkoholi ja huumeet tuovat omat ongelmansa.

Porukka, ryhmän johtaminen ja esimiestyö kiinnostavat minua. Nautin voidessani organisoida, näyttää suuntaa, ohjata työtä ja kannustaa väkeäni. Kenttäpoliisi on tiivis, samojen kokemusten yhteen hitsaama työryhmä. Poliisityö perustuu aina yhteiseen tekemiseen. Perusyksikköönkin, partioon kuuluu vähintään kaksi työntekijää.


Puhe poliisin tärkein työväline

Poliisin työtä arvostetaan. Vain harvoin joudumme kielteisen huomion kohteeksi. Esiintymisemme mielenosoituksissa saattaa kuohuttaa mieliä, mutta emme vahdi mielenosoittajia vaan turvaamme mielenosoittajien koskemattomuutta ja kansalaisten oikeutta kokoontua.

Olen saanut koulutuksen vaarallisten tilanteiden varalle, mutta en pidä työtäni vaarallisena. Valmius toimia oikein ja tehokkaasti poistaa pelkoa ja vähentää riskejä. Sairaus tappaa varmemmin kuin poliisityö. TV-sarjojen katselija näkee actionia. Perustyö kentällä on kuitenkin työtä tavallisten ihmisten ja tavallisten ongelmien parissa. Jossakin on viety lompakko. Jossakin rakennustelineet huojuvat arveluttavasti.

Puhe on poliisin tärkein työväline, voimankäyttö harvinaista. Poliisivoimat ei kaipaa taistelijoita vaan palveluammatin osaajia. Poliisiksi aikovalta edellytetään sosiaalista luonnetta ja oikeudentajua. Normaali, kunnostaan huolta pitävä ihminen kyllä pärjää.

Kentällä tilannejohtaja käskee. Tilanteen ulkopuolella esimies kysyy, kuuntelee ja osallistaa alaisiaan. Minua pidetään kunnianhimoisena, mutta ei se sitä ole. Haluan vain tehdä työni hyvin. Kun selviän siitä kunnialla, olen liikahtanut eteenpäin. Viihdyn johtamis- ja esimiestyössä, sillä haluan nähdä, miten tekeminen ja muiden motivointi synnyttää entistä parempaa tulosta. En loukkaannu kielteisestä palautteesta vaan yritän ottaa opikseni.

Siviilissä minulla ei ole tarvetta korostaa poliisiuttani. Myymälävarkauden huomatessani ilmoitan siitä tietenkin vartijalle näyttämällä virkamerkkini. Poliisi on poliisi vapaa-aikanakin. Huomaan kyllä, kun joku alkaa pyöriä ostoskassien ympärillä. Ei voi mitään. Rosvo pälyilee. Poliisi tarkkailee ympäristöään.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Rami Marjamäki