Jokainen päivä on jalkapäivä

Sami Pesonen, 25 v, Helsinki

Halu nähdä toisen ihmisen jalat saattaa jonkun mielestä vaikuttaa kummalliselta, mutta minusta se on mielenkiintoista. Jokapäiväinen elämäni pyöriikin enemmän tai vähemmän jalkojen ympärillä. Jos ei asiakkaiden, joukkueen tai perheenjäsenten, niin ainakin omien jalkojen. Mielestäni jokaisen ihmisen kannattaisi olla aktiivisesti kiinnostunut omista jaloistaan. Ne kannattelevat meitä päivästä toiseen ja ansaitsevat hyvää kohtelua.

Ammatinvalinta yllättää

Ensimmäisiä harrastuksiani oli jääkiekko, josta innostuin todella paljon. Vanhempien mukaan murrosikänikin sujui helposti, kun kulutin kaiken energiani kentällä. Jääkiekon lopetettuani pelasin parin vuoden ajan aktiivisesti amerikkalaista jalkapalloa.

Vielä lukiossa suunnittelin pyrkiväni kauppakorkeakouluun. Kun tuli aika täytellä papereita, hain terveydenhuollon ja hyvinvointialan koulutuksiin. Olin itsekin asiasta hieman ihmeissäni, että miten tässä näin kävi. Ensisijaisesti hain kahteen paikkaan opiskelemaan fysioterapiaa, kolmanneksi liikunnanohjauksen koulutukseen ja viimeiselle sijalle valitsin jalkaterapian opinnot. Jalkaterapian otin mukaan oikeastaan sen vuoksi, että siihen näytti käyvän sama pääsykoe kuin fysioterapian puolella. Tulosten tultua huomasin pisteideni riittäneen vain jalkaterapian koulutusohjelmaan. En halunnut jäädä ilman opiskelupaikkaa, joten aloitin opinnot Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Alasta en tuolloin tiennyt kovinkaan paljon, muistaakseni vain sen verran mitä siitä oli kerrottu koulun nettisivuilla.

Opiskelin puoli vuotta ja lähdin sen jälkeen inttiin. Vielä sielläkin ollessa alanvalinta askarrutti, mutta kun palasin takaisin kouluun, huomasin opinnot oikeasti kiinnostaviksi. Valmistuin jalkaterapeutiksi kolmen ja puolen vuoden koulutuksen jälkeen, jouluna 2012.

Opiskeluaikoina tein paljon erilaisia töitä. Olen ollut kalatiskillä, tietokonefirmassa asiakasrekisterin hoitajana, elektroniikkamyyjänä, suntiona ja liikuntasuunnittelijana. Kävin ammattikorkeakoulussa myös ryhmäliikunnanohjaajan koulutuksen ja aloin vetää jumppia opiskelijoille. Kun huomaa pärjäävänsä monenlaisissa tilanteissa, se kasvattaa itseluottamusta ja varmuutta.

Jalkaterapeuteista varsin moni on yksityisyrittäjä, vaikka meillä on myös mahdollisuuksia sijoittua toisen palvelukseen palkkatyöhön. Itseäni yrittäjyys alkoi kiinnostaa opintojen aikana, ja siitä tuli jo silloin selkeä tavoite, johon ryhdyin tähtäämään.

Jalkaterapeutin työ on monipuolista

Opiskelun loppupuolella etsin luokkakaverini kanssa työharjoittelupaikkaa ja otin yhteyttä Tapanilan Terveystalossa toimivaan jalkaterapeuttiin. Hän ei kuitenkaan voinut ottaa harjoittelijoita, koska oli pian siirtymässä muualle eikä seuraajaa ollut tiedossa. Kiinnostuimme saman tien mahdollisuudesta jatkaa työtä häneltä vapautuvassa tilassa. Neuvottelujen tuloksena meillä olikin pian vuokrasopimus ja sen myötä työtila, jossa voisimme heti valmistumisen jälkeen aloittaa.

Tapanilan Terveystalo on urheilukeskuksen yhteydessä toimiva yksityinen yritys, joka vuokraa toimitilojaan terveydenhuollon ja hyvinvointialan ammatinharjoittajille. Saman katon alta löytyy jalkaterapian lisäksi esimerkiksi hierontaa, osteopatiaa, akupunktiota sekä fysio- ja psykoterapiaa. Jokaisella työntekijällä on oma yrityksensä ja asiakkaansa, mutta teemme tarpeen mukaan myös yhteistyötä. Olen kokenut sijainnin ja tilat erittäin hyvin toimiviksi. Meillä on luokkakaverini kanssa kummallakin omat toiminimet, mutta jaamme saman tilan ja olemme tehneet hankinnat sinne puoliksi. Tapanilan lisäksi työskentelen osan viikosta jalkaterapeuttina Keravan Lääkintävoimistelussa.

Jalkaterapeutti on alaraajojen monipuolisen tutkimisen ja hoitamisen asiantuntija. Pidän siitä, että saan tehdä töitä hyvin eri-ikäisten ja erilaisten ihmisten kanssa. Asiakkainani on paljon kuntoliikkujia ja jonkin verran myös huippu-urheiljoita, joilla on tavoitteena suorituskyvyn lisääminen edelleen. Toimintakyvyn toisessa ääripäässä asiakkaani voi olla vanhus, jolla on useita sairauksia ja liikkuminen tuottaa kipua. Esimerkiksi diabeetikot ovat merkittävä jalkaterapiasta hyötyvä asiakasryhmä.

Olen tottunut kertomaan työstäni, sillä useinkaan asiakas ei tullessaan tiedä mitä kaikkea jalkaterapeutti voi tehdä. Teen runsaasti manuaalista käsittelyä eli olen kiinni kehossa ja hoidan kudoksia erilaisilla tekniikoilla. Useimmat asiakkaat odottavat tuloksia nopeasti, joten työkalupakissa on hyvä olla mahdollisimman paljon toimivia hoitovaihtoehtoja.

Henkilökohtaisen asiakastyön lisäksi ohjaan edelleen ryhmäliikuntatunteja ja käyn myös pitämässä luentoja jalkojen terveydestä ja hoitamisesta. Amerikkalaisen jalkapallon puolella olen jo aikaa sitten siirtynyt pelaajasta kentän laidalle. Nykyisin teen huoltoon painottuvaa työtä Suomen miesten maajoukkueessa. Vantaan TAFTissa, joka on lajin seurajoukkue, toimin huollon lisäksi myös fysiikkavalmentajana.

Asiat saattavat toimia, kun niitä kokeilee

Minusta tuntuu, että yrittäjyydestä ei oikeastaan ole vapaa-aikaa, sillä useimmiten mielessäni pyörii jokin tekemistä odottava asia. Markkinointikin kulkee koko ajan mukanani. Puhun mielelläni siitä mitä teen ja mitä minulla on meneillään. Kyllä kavereiden kaveritkin varmasti tietävät, että olen jalkaterapiayrittäjä. Lempi- tai haukkumanimet kuten "jalkamies", "pohjallinen" tai "varpaille puhuja" kertovat aika paljon siitä, mihin minut sosiaalisissa ympyröissä yhdistetään.

Yrittäjyydessä hienointa on se, että oikeasti työllistän itse itseni: hankin asiakkaat, hoidan heidät ja saan siitä palkan. Juuri tällaisesta toteuttamisen vapaudesta aiemmin haaveilinkin. Voin tehdä työstäni juuri omannäköistä ja mikäli hommat eivät toimi, silloinkaan ei tarvitse valittaa kenellekään ulkopuoliselle - peiliin katsominen riittää.

Negatiivisesti on yllättänyt se, miten paljon kaikki maksaa jo ennen kuin yrityksen saa edes pyörimään. Myös aikataulujen hallinta tuntuu välillä hankalalta. Voi olla vaikeaa sanoa asiakkaalle ei ja sen vuoksi työpäivät saattavat joskus venyä turhankin pitkiksi.

Yrittäjän on oltava itsenäinen ja luotettava omaan harkintakykyynsä. Sosiaaliset taidot ovat tärkeitä, ainakin näin asiakaspainotteisessa työssä. Myös optimismia ja yritteliästä mieltä tarvitaan, sillä asiat saattavat usein toimiakin, kun niitä vain kokeilee. Silloin kun huomaa tarvitsevansa apua, sitä pitää rohkeasti pyytää ja sitä on myös osattava ottaa vastaan. Näitä juttuja ei kannata miettiä vain yksin eikä kenenkään tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Olen huomannut, että yrittäjät auttavat mielellään toisiaan. Olen itse saanut apua ja vastaavasti minultakin on jo kyselty neuvoja.

Jalkojaan kannattaa käyttää monipuolisesti

Vapaa-aikana soittelen rumpuja ja ukuleleä. Se on stressitöntä hommaa ja kun siihen syventyy, kaikki muu unohtuu. Myös liikunta vie ajatukset tehokkaasti pois töistä. Olen treenannut vuoden verran erityisesti crossfittiä, johon kuuluu monipuolisesti niin lihasvoima- ja kestävyys- kuin nopeus- ja notkeusharjoitteitakin. Taisin innoissani aloittaa treenaamisen liian nopeasti aika isoilla painoilla, jolloin toinen polveni hieman ärtyi. Nyt olen saanut sen kuntoutettua taas ennalleen.

Ihmiset istuvat nykyisin paljon ja liikuntakin on usein melko yksipuolista. Haluan kannustaa jokaista käyttämään jalkojaan mahdollisimman paljon ja mahdollisimman monipuolisesti. Sen lisäksi niille kannattaisi antaa ainakin pieni hetki huomiota päivittäin. Kehonhuolto on hyvin laaja käsite ja se voi sisältää oikeastaan mitä vain mikä tuntuu hyvältä. Esimerkkejä ovat venyttely, hieronta, kevyt palauttava liikunta, saunominen, jalkojen nostaminen hetkeksi aikaa ylöspäin, sukkien ottaminen pois, hyvät yöunet. Nettisivuilla ja blogissani koetan antaa konkreettisia vinkkejä siihen, mitä jalkojen hoidossa voi tehdä itse ja ilman ammattilaisen apua. Toisaalta haluan tuoda esiin myös sen, missä vaiheessa ammattiapu on tarpeen ja hyödyksi.

Minua kiinnostaa taloudellinen ihmisliike, tehokas suorituskyky ja tasapainoinen terveys. Olen tyytyväinen saadessani tehdä työtä asioiden parissa, jotka ovat lähellä sydäntäni. Olen jo onnistunut työllistämään itseni puolentoista vuoden ajan ja jossain vaiheessa haaveilen yritystoiminnan laajentamisesta. Koska jalkaterapia on vielä melko nuori ala Suomessa, haluan olla aktiivisesti mukana luomassa siitä syntyvää mielikuvaa. Koen, että minulla on jo nyt asiasta paljon sanottavaa ja lisää opin koko ajan. Seikkailuni jalkojen maailmassa jatkuu vahvasti eteenpäin.

Teksti: Tiina Simola
Kuvat: Linnea Hällström