Klinikkaeläinhoitaja, oppisopimusopiskelija

Jenna Rajalampi, 24 v.

Hulinaa eläinklinikalla

Työpäivä vastaanotolla alkaa puhelinrumballa. Asiakkaat soittavat ja purkavat huolensa: milloin metsästyskoiran kuono on revennyt, milloin kissaa vaivaa pissatukos.

Asiakkaan kuvailun perusteella on arvioitava, tarvitseeko eläin kiireellistä hoitoa vai selvitäänkö ohjeistuksella. Osa asiakkaista tuo eläimensä vastaanotolle ilman varausta. Työn alla on usein monta sairastapausta eri hoitovaiheissaan.

Klinikalla hoidettavien eläinten kirjo on laaja: koiria ja kissoja, jyrsijöitä, kerran jopa kaksimetrinen pyton-käärme.

Vastuullamme ovat alueen tuotantoeläimet, joten hoidamme myös lehmiä ja hevosia. Se tapahtuu yleensä kenttäolosuhteissa maatiloilla. Jos kentälle lähtee vain eläinlääkäri, minä jään vartioimaan linnaketta.

Työskentelen pien- ja hyötyeläimille eläinlääkäripalveluja tarjoavalla Tampereen eläinlääkäriasemalla. Kouluttaudun klinikkaeläinhoitajaksi oppisopimuksella. Klinikan toiminnasta vastaa eläinlääkäri. Minä teen työtä ohjeistuksen mukaan.

Asiantuntemusta ja myötätuntoa

Olin laiska peruskoululainen. Kaikki muu paitsi koulunkäynti kiinnosti. Peruskoulun jälkeen hakeuduin ravintola-alalle. Tein vuosia töitä kokkina ja baarimikkona todetakseni, ettei ala ole minun juttuni.

Lyhyen työttömyysjakson jälkeen olin puolentoista vuoden työkokeilussa kahdella eläinklinikalla. Työ Oriveden kaupungineläinlääkärin vastaanotolla oli niin mukavaa, että päätin kouluttautua klinikkaeläinhoitajaksi.

Pääsin oppisopimuskeskuksen tuella koulutuskeskus Salpaukseen. Oppisopimuspaikan Tampereen eläinlääkäriasemalta sain Oriveden kaupungineläinlääkärin suosituksesta. Se oli päiväopiskelua mieluisampi vaihtoehto. Opin parhaiten tekemällä, en lukemalla.

Koulutuksen sisällöstä sovittiin yhdessä oppilaitoksen ja eläinlääkäriaseman kanssa. Tunsin eläinklinikkatoimintaa ja osasin sen monet työt, mutta olin vielä keltanokka. Silti sain vastuulleni vaativia tehtäviä.

Nykytyöni on organisointia ja järjestelyä. Sovin vastaanottoaikoja, ohjeistan asiakkaita, huolehdin eläimistä, valmistelen hoitoja ja avustan leikkauksissa. Sairausdiagnoosin tekee eläinlääkäri. Hänen pitää voida luottaa hoitajansa osaamiseen.

Laboratoriokokeet teemme yhteistyönä. Osa näytteistä arvioidaan täällä, osa lähetetään tutkimuskeskukseen. Tarkkailen eläinten tilaa. Hoidon jälkeen luovutan eläimen takaisin omistajalleen. Lisäksi huolehdin klinikan lääke- ja eläinruokatilauksista.

Tärkeä osa klinikan toimintaa on puhelinpäivystys. Kun se on vastuullani, yritän puhua asiakkaalle kauniisti ja ymmärrettävästi. Asiantuntemus ja myötätunto vähentävät asiakkaan huolta lemmikistään.

Hankalissa tapauksissa konsultoin eläinlääkäriä. Yritän kysyä mahdollisimman paljon. Käytän tilaisuutta hyväkseni leikkausten ja taukojen aikana. Hetki sitten keskustelimme anestesia-aineiden ja kipulääkkeiden vaikutuksista. Eihän ruokatuntia turhaan vietetä.

Reipas muttei hullunrohkea

Eläinten käsittely vaatii varmoja työotteita. Reipas pitää olla mutta ei hullunrohkea. Suureläinten hoitoa varten klinikalla on pilttuu, jossa eläin ei pääse kääntymään eikä potkimaan hoitajaansa. Tila helpottaa hevosten ja lehmien hoitoa, hammashoitoa ja tiineystarkastuksia.

Eläin käyttäytyy harvoin vaarallisesti, mutta vaaran mahdollisuus on olemassa. Kilttikin koira voi purra. Viisikymmenkiloisen Rottweilerin pitely vaatii omat otteensa.

On tärkeää osata lukea eläimen elekieltä. Tosin eläimen pelkotasoa on mahdotonta arvioida tarkasti. Kun eläin operaatiota varten rauhoitetaan kevyellä lääkityksellä, sen tajunnantaso vaihtelee. Saattaa tulla hetki, jolloin opitut estot katoavat. Silloin eläin toimii vain vaistonsa varassa.

Joskus eläimet ovat helpompia kuin saattajansa. Eläimet suostuvat yhteistyöhön helposti, kun omistaja ei ole vieressä hermoilemassa.

Silloin tällöin klinikalla näkyy alihoidettuja eläimiä. Omistaja ei ole osannut huolehtia lemmikistään tai on kenties yliarvioinut omat resurssinsa. Neuvomme ja annamme hoito-ohjeita, sillä ihmisen ja eläimen yhteinen taival on pitkä.

Kehittyneestä ravinnosta johtuen eläimet elävät entistä vanhemmiksi, kissat jopa kaksikymppisiksi.

Oppisopimus molemminpuolista sitoutumista

Olen pärjännyt työssäni hyvin. Kommunikointi työkavereiden kanssa onnistuu ilman sanojakin. Jokainen klinikalla tietää tehtävänsä. Oppisopimukseni päättyy puolen vuoden kuluttua.

Suoritan tutkintonäytöt, valmistun klinikkaeläinhoitajaksi ja jatkan työtäni Tampereen eläinlääkäriasemalla. Ei olisi reilua, että vietyäni kaksi vuotta kouluttajan aikaa sanoisinkin "heippa". Oppisopimus on molemminpuolista sitoutumista

Kaikki puuha eläinklinikalla on itselleni luontaista työtä. Eläinten käsittely tulee kuin luonnostaan. Olen kakarasta asti ollut tekemisissä eläinten kanssa. Kotitilallamme oli hevosta, koiraa, kissaa, kania ja marsua.

Tällä hetkellä perheeseeni kuuluu kolme hevosta, Ragdoll-kissa ja Berninpaimenkoira sekä mies.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Rami Marjamäki