Visuaalisen suunnittelun yrittäjät

Toimitusjohtaja Sonja Eid ja luova suunnittelija Katja Rauhala:

Nuoruus - nuoren yrittäjän vahvuus

Sonja Eid ja Katja Rauhala, 20, ovat graafisia suunnittelijoita ja yrittäjiä. He perustivat yrityksensä Helsinkiin muutama kuukausi sitten. Vastoin kaikkia odotuksia töitä on riittänyt.

- Kiinnostus yllätti ja ilahdutti. Meihin luotetaan. Tiedämme, mikä kiinnostaa nuoria asiakkaita. Osaamme toimia sosiaalisessa mediassa ja ymmärrämme some-markkinointia.

Eid ja Rauhala tutustuivat toisiinsa Vantaan ammattiopisto Variassa, jossa molemmat suorittivat kuvallisen ilmaisun perustutkinnon.

Heillä on samanlainen näkemys visuaalisuudesta. He harrastavat samoja asioita, päättävät yhdessä yrityksen asioista, nauttivat tekemisestä ja riitelevät harvoin.

Kun leikki muuttui todeksi

Katja Rauhala halusi peruskoulun jälkeen tehdä jotain kuvittamiseen liittyvää. Hän hakeutui Pekka Halosen akatemian kuvataidekurssille. Kuvitus kiinnosti myös Sonja Eidiä, mutta hän valitsi lukion.

- Lukiossa kuulin ensimmäisen kerran graafisesta suunnittelusta. Se kolahti. Keskeytin lukion vuoden jälkeen ja lähdin opiskelemaan kuvallista ilmaisua.

Opiskelu ammattiopisto Variassa kesti kolme vuotta. Työssäoppimisjakson Eid suoritti mainostoimisto Redlandissa, Rauhala digimainostoimisto G-Worksin palveluksessa.

Opiskeluaikana molemmilla hakivat tuntumaa työelämään ensin freelance-toimeksiannoista, myöhemmin Nuori yrittäjyys-kurssilta. Kurssi antoi työelämätaitoja ja kasvatti yrittäjyysasennetta.

- Ohjatusti perustimme kuvitteellisen yrityksen, loimme liiketoimintasuunnitelman, teimme asiakastyötä ja opettelimme taloushallintoa. Koulun jälkeen leikki muuttui todeksi.

Valmistumisensa jälkeen Eid ja Rauhala perustivat osakeyhtiönsä. Starttirahan turvin he päättivät ryhtyä tarjoamaan asiakasyrityksille visuaaliseen suunnittelun ja toteutuksen liittyviä palveluja.

- Emme oikein edes ehtineet etsiä asiakkaita, kunnes yksi sellainen soitti.

Taiteilija Paula Rusokallio halusi nuorta näkemystä Creatimagian Sydänsyli-projektiin. Hankkeen tavoitteena on luoda tuhannen henkilön yhteisötaideteos Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi.

- Iso juttu meille. Vastaamme kampanjan yleisilmeestä ja painomateriaalista.

AIM Visualin muita asiakkaita ovat ulkomailla toimiva matkailuyritys, suomalainen elintarviketehdas ja muutama pikkuyritys. Tyypillisin tehtävä on luoda yritykselle uusi ilme tai päivittää vanhaa.

- Emme ole nirsoja, kaikki asiakkaat kelpaavat.

Omaleimainen erottuu

Eid ja Rauhala tekevät luovaa suunnittelutyötä. Joskus he luonnostelevat ideat paperille tai digitaaliselle piirtoalustalle. Useimmiten kuitenkin auki ovat kannettavat tietokoneet ja design-ohjelmisto.

- Läppäri kulkee aina mukana. Toimitilaa ei ole, joten teemme töitä kahviloissa ja kirjastoissa.

Eidin ja Rauhalan mukaan luova työ on jatkuvaa etsimistä. Ensin mennään yhteen suuntaan, sitten tullaan takaisin ja valitaan toinen suunta.

- Yksilötyö on hiljaista puurtamista, muu työ ihmisten välistä vuorovaikutusta. Asiakkaan mielipide ratkaisee. Siispä kuuntelemme ja keskustelemme.

AIM Visual käynnisti myös oman verkkokaupan. Myyntituotteita ovat Eidin ja Rauhalan kuvittamat, nuorille aikuisille suunnitellut tekstiilit ja kassit. Markkinointia varten on valmistettu some-mainoksia ja fiilistelyvideoita.

Yrittäjyyttä on takana vasta kolme kuukautta, mutta Eid ja Rauhala ovat tyytyväisiä.

- Ajalehtimistahan tämä vielä on, mutta uskomme erottuvamme omaleimaisuudella ja persoonallisilla ideoilla.

Tasapainoilua työn ja vapaan välillä

Yrittäjyys on Eidin ja Rauhalan mukaan luonteva tapa toimia graafisella alalla. Yrittäjyys kannustaa tekemään, ja vain tekemällä oppii. Koulun opit eivät riitä. On opiskeltava ylimääräistä ja tutkittava asioita omin päin.

- Palkkatöitäkin löytyy, mutta niitä ei tulla tarjoamaan. Työnhakija pitää tarjoutua ja näyttää osaamisensa. Yksikin hyvin tehty työ on eduksi. Sana osaamisesta leviää nopeasti

Luovalla alalla on oltava aina luova. Entä, jos ei enää keksikään mitään?

- Kun ihminen tekee mieluisaa työtä, uutta syntyy automaattisesti. Hienointa on vapaus viedä yritystä haluamaansa suuntaan. Vapaus päättää kaikesta merkitsee myös vastuuta kaikesta.

Eid ja Rauhala jakavat tasan yrityksen yrityksensä työt ja vastuut.

- Elämä on jatkuvaa tasapainoilua työn ja vapaa välillä. Joskus työhön on pakottauduttava, joskus siitä on kyettävä irtautumaan.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Rami Marjamäki