Ihmissuhdetaidot tai sähkömagnetiikka eivät ole salatiedettä

Karla Nieminen, 26 v, Helsinki

Hevoset ja erityisesti esteratsastus olivat nuorena lähellä sydäntäni. Urheilun myötä opin, että sinnikkäästi harjoittelemalla pääsee hyviin tuloksiin. Myöhemmin olen huomannut tämän pätevän myös yrittäjyydessä. Samalla opin pitkäjänteisyyttä, sillä harjoitus ei tuota tuloksia yhdessä yössä.

Syvennyn mielelläni asioihin, jotka koen haastaviksi. Yläasteella fysiikka vaikutti aika vaikealta, joten panostin lukiossa erityisesti siihen. Lukiossa puolestaan sähkötekniikka tuntui kaikkein hankalimmalta ja niinpä pyrin yliopistoon lukemaan juuri sitä. Valitsin 2006 diplomi-insinöörin koulutuksen, koska ammatti vaikutti monipuoliselta, työllisyydeltään hyvältä ja myös hyvin palkatulta. Tein kandin opinnot elektroniikasta ja sen jälkeen suuntauduin tuotantotalouteen ja yritysstrategiaan. Tutkinnon suorittamiseen käytin yhteensä seitsemän vuotta, joista kaksi ensimmäistä opiskelin todella tehokkaasti ja viiden viimeisen vuoden aikana tein myös paljon töitä ja matkustin ulkomailla.

Yrittäjyys alkuun opintojen ohessa

Yrittäjyys alkoi kiinnostaa minua heti tekniikan opintojen alkuvaiheessa. Osallistuin kaikkiin tarjolla oleviin yritysvierailuihin ja asiaa käsitteleviin seminaareihin. Tapasin ja jututin yritysjohtajia ja jo toimivia yrittäjiä mahdollisimman paljon.

Yritysideaa pohtiessani tulin siihen tulokseen, että ihmissuhdetaitojen käytännölliseen koulutukseen on tarvetta. Olin perehtynyt asiaan jo yläkouluikäisenä, jolloin tunsin omien vuorovaikutustaitojeni olevan puutteelliset ja etsin keinoja kehittää niitä. Minun oli hankalaa tutustua ihmisiin, olin epävarma enkä osannut aloittaa keskusteluja. Käytännön neuvoja ei löytynyt kovinkaan helposti. Luin runsaasti mm. amerikkalaista kirjallisuutta, jossa kannustettiin oppimaan muilta ihmisiltä mahdollisimman paljon. Huomasin, että pystyn kehittymään myös näissä asioissa ja oppimaan uusia toimintatapoja.

Aihepiiristä on olemassa paljon itsereflektointia korostavaa kirjallisuutta, ja se on toki hyödyllistä, mutta mielestäni se ei aina yksin riitä. Muutokseen tarvitaan useimmiten käytännöllisyyttä ja konkretiaa. Tähän tarpeeseen syntyi Jäänmurtajat Oy.

Yrityksen perustaminen jo opiskeluaikana vuonna 2011 sopi minulle erittäin hyvin. Aluksi toiminta oli vähän kuin harrastus. Olin jo useita vuosia antanut fysiikan ja matematiikan yksityisopetusta, joten oli helppoa siirtää ensimmäiseksi tämä toiminta osakeyhtiön alle.

Ihmissuhdetaitokoulutuksen puolella aloitin järjestämällä edullisia pilottiluentoja ja -kursseja, jotta sain harjoitusta ja aineksia rakentaa toimivia tuotekokonaisuuksia. Tärkeää oli kuunnella myös asiakaspalautetta, joka olikin alusta saakka niin myönteistä ja kannustavaa, että se yllätti itsenikin. Heti alussa aloin kirjoittaa myös blogia, ja se on edelleen tärkeä kanava yhteydenpitoon asiakkaiden kanssa.

Vuorovaikutustaitoja kannattaa opiskella

Ihmissuhdetaidot eivät ole salatiedettä eivätkä tuuripeliä. On paljon selkeitä käytännön vinkkejä, joiden avulla voi parantaa omaa osaamistaan ja saada vuorovaikutuksen toimimaan. Kaiken ydin on yhteistyön tekeminen. En missään tapauksessa neuvo ketään manipuloimaan tai juonittelemaan ihmissuhteissa, vaan kyse on aina win-win -asetelmasta.

Päätyönäni pidän tällä hetkellä erilaisia luentoja ja lisäksi jonkin verran myös kursseja ja yksityistunteja. Esimerkkejä teemoista ovat ensivaikutelma, itsevarmuuden kehittäminen, keskustelun avaus, flirttailu ja työelämässä verkostoituminen. Asiakkaat ovat erittäin motivoituneita osallistuessaan koulutuksiini ja on mahtavaa työskennellä heidän kanssaan.

Tässä työssä olen oppinut sen, että ihan kaikki kokevat jossain määrin epävarmuutta ja saattavat jännittää, vaikka näyttäisivätkin itsevarmoilta ulospäin. Ja se on täysin luonnollista. Liian usein kuvittelemme olevamme itse ainoita, joita jännittää.

Harmikseni huomaan ihmisten joskus ajattelevan, että jos harjoittelee ihmissuhdetaitoja ja uusia, erilaisia tapoja toimia, ei ole enää aito. Omasta mielestäni olisi ikävää, jos pitäisi tehdä samat virheet aina uudelleen eikä koskaan saisi kokeilla mitään uutta. Uuden harjoittelu voi toki tuntua aluksi hieman oudolta, mutta siitä tulee kyllä aivan aitoa käyttäytymistä myöhemmin.

Nuorenakin voi hankkia paljon monipuolista kokemusta

Yrittäjyydestä haaveilevan neuvoisin etsimään mahdollisimman monta päätoimista yrittäjää, hankkiutumaan heidän kanssaan juttusille ja kuuntelemaan heitä. Yrittämisen ydin on myynnin ja liikevaihdon tekeminen, ja vain toinen yrittäjä tietää parhaiten miten se onnistuu. Kontaktit asiakkaisiin ovat myös korvaamattoman tärkeitä. Pelkkä suunnittelu kirjojen ja paperien ääressä ei riitä kovinkaan pitkälle.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä kannattaa tehdä paljon erilaisia töitä. Jokaisessa työtehtävässä oppii aina jotakin uutta. Jos oma yritys on mahdollista aloittaa sivutoimisena, ei ole niin suurta painetta saada välittömästi aikaan isoa liikevaihtoa. Alussa kaikki oppi on puhdasta voittoa.

Minulle parasta yrittäjyydessä on, että voin käyttää aikani tehokkaasti. Saan tehdä asioita silloin kun se on kätevää, enkä vain silloin kun sattuu olemaan työaika. Saan toteuttaa itseäni ja saan aloittaa minkä tahansa projektin haluan. Ja kun onnistun, saan palkan työn tuloksista itselleni. Vaakakupissani yrittämisen epävarmuus painaa loppujen lopuksi vähän, koska hyviä puolia on niin paljon ja minulla on osaamista monelle alalle. Omassa yrityksessä saa myös paljon valtaa ja vastuuta iästä riippumatta. On hauskaa olla mukana seminaareissa toimitusjohtajana jo alle kolmekymppisenä.

Haastavinta on, etten voi keskittyä kovinkaan kauan yhteen asiaan, koska hoidan kaikkia yrityksen toimintoja taloushallinnosta tilavarauksiin. Vaikka nautinkin vaihtelusta, joskus olisi mukava keskittyä esimerkiksi koulutussuunnitteluun pidemmäksi aikaa. Suunnitelmissani on työntekijöiden palkkaaminen, kun se liikevaihdon kasvun myötä tulee mahdolliseksi.

Markkinoinnissa aktiivisuus on valttia. On kerrottava omista palveluistaan eri kanavien kautta riittävästi ja toistuvasti. Vaikka ihmiset eivät heti muistaisi sinua, se ei tarkoita, etteivätkö he voisi kuitenkin olla kiinnostuneita palveluistasi. Yrittäjän tehtäviin kuuluu muistuttaa olemassaolostaan.

Yrittäjälle tärkeä ominaisuus on kyetä toimimaan vaillinaisillakin tiedoilla. On myös pystyttävä ottamaan yhteyttä niin asiakkaisiin kuin yhteistyökumppaneihin, vaikka se aluksi tuntuisikin vaikealta ja jännittävältä. Se kyllä helpottuu ajan myötä, kunhan vain on valmis ja halukas opettelemaan. Yrittäjänä on myös osattava asettaa tehtävät tärkeysjärjestykseen. Kaikkea ei ole mahdollista hoitaa heti, mutta on erotettava olennaisimmat asiat ja tehtävä ne sekä hyvin että riittävän nopeasti.

Vastakohdista voi valita molemmat

Olen nyt työskennellyt päätoimisena yrittäjänä vuoden verran. Vaikka työkenttäni on diplomi-insinöörille kaikkea muuta kuin perinteinen, en koe olevani ammatinvaihtaja. Pidän siitä, että minua ei ole helppoa lokeroida tiettyyn laatikkoon. Annan edelleen matematiikan ja fysiikan yksityisopetusta, ja tarpeen mukaan voisin tehdä projektitöitä insinöörialoilla. Ihmissuhdetaitokoulutus on kuitenkin selkeästi se osa-alue, johon panostan eniten. Tavoittelen tulevaisuudessa yritykseni laajentamista ja sen tunnettavuuden kasvua niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Toiveissani on keskittyä erityisesti koulutuksiin, joissa käsitellään konkreettisesti niin ystävyyssuhteiden kuin työpaikan ihmissuhteidenkin luomista.

Työn vastapainoksi treenaan kuntosalilla - pidän erityisesti leuanvedosta. Vaalin hyviä yöunia. Vietän rentoa aikaa kavereiden kanssa ja kirjoitan fiktiota. Koska minulla ei ole säännöllisiä työaikoja, on tärkeää osata irrottautua töistä kunnolla.

Pidän ristiriitaisuuksista ja tietynlaisesta vastakkainasettelusta, koska ne luovat sopivasti jännitettä elämään. Tekeminen ja teoria ovat ääripäitä, mutta samalla ne täydentävät toisiaan. Tekniikka ja ihmissuhteetkaan eivät ole niin kaukana toisistaan kuin ensin voisi ajatella. Toimin teknisellä taustallani psykologian ja sosiologian perinteisesti hallitsemalla kentällä. Olen nähnyt, että käytännöllinen näkökulmani koetaan hyödylliseksi, ja tunnen erityyppiset asiakkaani hyvin.

Kun uskaltaa rohkeasti näyttää oman innostuksensa, se useimmiten tarttuu muihinkin. Olen saanut myös luottamuksen siihen, että ihminen pystyy oppimaan hyvinkin erilaisia uusia asioita, liittyivätpä ne sitten sähkömagnetiikkaan tai ihmissuhdetaitoihin. Harjoitus tekee mestarin, ja mestari harjoittelee aina.

Teksti: Tiina Simola
Kuvat: Linnea Hällström